Bilanţul inundaţiilor în Prahova

Trei copii cu vârste cuprinse între 9 luni şi 6 ani au fost daţi dispăruţi, o fetiţă de trei ani a murit, peste 100 de persoane au fost evacuate, 76 de locuinţe şi 132 de gospodării au fost afectate în urma inudaţiilor şi viiturilor produse de ploile abundente în judeţul Prahova, conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

„În urma fenomenelor meteorologice periculoase produse în zona de competenţă a inspectoratului, pompierii prahoveni au intervenit în cursul zilei de vineri şi noaptea de vineri spre sâmbătă cu motopompe şi alte mijloace pentru evacuarea apei din 15 locaţii, respectiv Berceni, Valea Călugărească, Gherghiţa, Râfov, Albeşti Paleologu, Dumbrava, Câmpina, Sângeru, Lapoş, Urlaţi, Mizil, Sinaia, Ploieşti, Ceptura şi Bălţeşti fiind afectate 76 locuinţe şi 132 gospodării”, anunţă ISU Prahova.

În localitatea Lapoş, s-a produs o viitură care a afectat mai multe locuinţe, anexe gospodăreşti, autoturisme şi animale. Totodată, 100 de persoane au fost evacuate, acestea fiind cazate temporar la rude. În localitatea Valea Călugărească 29 de persoane au fost evacuate din calea apelor.

Hidrologii au emis cod roșu de inundații pe râul Cricovul Sărat, în județele Prahova și Ialomița, valabil până la ora 15.00.

„Ca urmare a precipitațiilor înregistrate şi propagării, se vor produce în continuare creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe cursul mijlociu şi inferior al râului Cricovul Sărat, județele Prahova şi Ialomiţa”, potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gopodărire a Apelor (INHGA).