Comunicat Asociatia STOP Poluarii Orasului Ploiesti

Asociatia STOP Poluarii Orasului Ploiesti anunta PROTEST ANTIPOLUARE, joi, 6 iunie, 2019, in centrul orasului. Sunt invitati sa participe toti ploiestenii care vor sa spuna NU poluarii din orasul nostru.

In urma gravului incident petrecut in ziua de 31 mai 2019, pe Strada Poienita din Ploiesti, in care, datorita ploilor abundente, canalizarile nu au mai facut fata si au inundat strada si curtile oamenilor, a iesit la iveala o activitate ilegala ce are loc sub ochii nostri: deversarea de reziduuri petroliere direct in canalizarile orasului, activitate care pune in pericol vietile oamenilor din intreg orasul.

Mentionam ca la fata locului s-au deplasat doi membri ai asociatiei nostre, care au luat probe, ce vor fi trimise la Universitatea Al. I. Cuza din Iasi, unde, conf. dr. Silviu Gurlui le va analiza, pentru un studiu despre poluarea industriala din Ploiesti. Cu acest prilej, colegii nostril au observat echipe de lucratori care incercau sa curete urmele de reziduuri petroliere. Locuitorii de pe strada le-au spus ca sunt lucratori de la ROMPETROL.  Informatiile despre cei care au cauzat acest accident de mediu nu s-au facut publice si nu sunt confirmate, pana la aceasta ora, de catre autoritati.

Acest nefericit eveniment ESTE DOVADA CLARA a faptului ca mirosul insuportabil de hidrocarburi pe care ploiestenii il suporta zi de zi si noapte de noapte si pe care autoritatile il ignora, are drept cauza activitati ilegale care contamineaza nu doar aerul din oras, dar si panza freatica si solul, fiind un act premeditat si un atac  la sanatatea cetatenilor si chiar la viata lor.

Din acest motiv, Asociatia STOP Poluarii Orasului Ploiesti

CERE:

PARLAMENTULUI ROMANIEI – sa ia in dezbatere la prima sedinta din cursul saptamanii, PROIECTELE DE LEGE propuse de USR inca de acum doi ani, care au ca obiect reglementari in domeniul legislatiei mediului si care au fost amanate sau ignorate pana in acest moment. Cerem parlamentarilor de Prahova, indiferent de culoarea lor politica,  sa sprijine acest demers.

MINISTERULUI MEDIULUI – sa ia masuri practice, ca autoritate de reglementare, nu mai vrem promisiuni, pentru rezolvarea de urgenta si sanctionarea celor vinovati,

PARCHETULUI – sa se autosesizeze 

JANDARMERIEI, POLITIEI PRAHOVA sa ANCHETEZE si sa sanctioneze conform legilor in vigoare pe cei vinovati

PRIMARIEI ORASULUI PLOIESTI – sa infiinteze o comisie pentru verificarea si sanctionarea celor vinovati, in conformitate cu legea si sa faca publice masurile luate

CONSILIULUI JUDETEAN PRAHOVA – sa intervina, in vederea stoparii poluarii industriale din orasul nostru, sa nu mai tolereze gravele incalcari ale legislatiei de catre factorii economici vinovati de poluarea aerului, a apei si a solului si sa faca publice masurile luate.

RAFINARIILOR din jurul Ploiestiului – sa rezolve de urgenta aceasta situatie si sa faca publice masurile luate, deoarece lipsa protejarii mediului reprezinta un atac grav la sanatatea publica (pentru anul 2018, statisticile DSP arata ca, in fiecare zi, un ploiestean moare de cancer, iar un prahovean de boli ale aparatului respirator)

APA NOVA – sa explice cum a acceptat aceste practici criminale si activitati ilegale in perimetrul orasului nostru, punand astfel in pericol vietile cetatenilor. Nu acceptam raspunsul NU AM STIUT, in acest caz, neglijenta in serviciu va trebui sanctionata.

institutiilor, partidelor si factorilor de conducere ai activitatilor orasului nostru le cerem sa conlucreze in vederea remedierii acestei grave situatii care face din orasul nostru un oras cu inalt risc de locuire, deoarece, in orice moment, poate avea loc o explozie de proportii care sa il rada de pe harta.