New York: Invocarea religiei ca motiv împotriva vaccinării este interzisă

Legiuitorii din statul New York au votat în favoarea eliminării motivelor religioase în ceea ce privește vaccinurile necesare copiilor la școală, în contextul în care statul din nord-estul Americii se confruntă cu o epidemie de rujeolă.

Adoptarea legii a fost marcată de scene haotice în Congresul de la Albany, în timpul cărora politicienii și suporterii anti-vaccinare, cei mai mulți dintre ei din rândul comunității de evrei ultra-ordodocsi, și-au aruncat insulte și amenințări.

Decizia luată de oficialii din New York a venit la doar câteva zile după ce Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a anunțat că Statele Unite au înregistrat 971 de cazuri de rujeolă în primele cinci luni din acest an, cel mai mare număr de cazuri din ultimii 25 de ani. Situația este cu atât mai dramatică, cu cât autoritățile din SUA au declarat rujeola eradicată în anul 2000.

Noua lege din New York, adoptată atât de Camera Reprezentanților, cât și de Senatul din stat, interzice părinților să invoce motive de natură religioasă care le permiteau copiilor lor să nu primească vaccinurile necesare în mod obișnuit pentru a urma cursurile la școală. Documentul le oferă elevilor 30 de zile de la intrarea în școală ca să prezinte dovada imunizării lor. Fără astfel de dovezi, ei pot fi împiedicați să se înscrie la cursuri.

Nu sunt la curent cu nicio mențiune din Torah, din Biblie, din Coran sau din orice altceva care sugerează că nu ar trebui să te vaccinezi,” a afirmat Jeffrey Dinowitz, un democrat ce reprezintă cartierul Bronx din New York și care a sponsorizat proiectul de lege. O declarație împartasita de senatorul Brad Hoylman, care a spus: „Punem știința înaintea dezinformarilor despre vaccinuri și susținem drepturile copiilor cu imunitate compromisă, a adulților, femeilor însărcinate și a sugarilor care nu pot fi vaccinați și nu din propria vină.

Guvernatorul Andrew Cuomo, care a semnat proiectul de lege la doar câteva ore după ce a fost adoptat de Congresul din statul New York, a declarat: „Știința este clară: vaccinurile sunt sigure, eficace și cel mai bun mod de a ne menține copiii în siguranță. În timp ce înțeleg și respect libertatea religiei, prima noastră responsabilitate este de a proteja sănătatea publică și, prin semnarea acestei legi, vom contribui la prevenirea transmiterilor ulterioare și vom opri focarele înainte să se producă.

Adoptarea legii a fost făcută în condițiile în care aproape trei sferturi din cazurile de rujeolă din New York au apărut în rândul evreilor ortodocși din Williamsburg și Borough Park din cartierul Brooklyn, precum și în Rockland County. Ambele zone sunt cunoscute pentru numărul semnificativ de persoane care au opinii puternice anti-vaccinare.

Sursa: NewsWave101