Mica Biblioteca Gratuita din Poienarii Burchii

Mica Biblioteca Gratuită este un nume sugestiv și cuprinde cam tot ce e de știut despre acest proiect. Este un mic raft, modest și discret, care găzduiește cam 30 de cărți, pe care încercăm să le schimbăm lunar. Ideea nu este una originală sau nouă, am văzut diverse variante ale ei în multe orașe, chiar și din România.

Cea mai recenta, anul trecut la Alba Iulia, o bibliotecă un înveliș frumos, parcă desprins dintr-o poza de Instagram, dar cu un conținut superficial. De cărțile lăsate acolo se descotorosise cineva, nu erau lăsate cu gândul că cineva le va citi.

De unde ideea acestui proiect?

  • Ideea unui mic raft de cărți la noi în comună mi-a venit simplu: părintele Dragoș mi-a vorbit despre fondul de carte disponibil la Centrul Parohial și am fost să îl văd. Am iubit dintotdeauna cărțile, iar atunci când am văzut comoara Centrului mi-am zis că e o risipă să nu o citescă mai nimeni. Așa că am apelat la bunătatea și iubirea de carte a câtorva oameni, care ne-au ajutat cu rafturi noi așa încât cărțile să fie vizibile și să se păstreze frumos, ne-au ajutat să le aranjăm frumos și să facem o cămăruța modestă să arate a bibliotecă. Cum nimeni nu venea să o viziteze, am coborât cărțile în intrândul Bisericii, cu gândul de a trezi curiozitatea oamenilor și de a face cărțile disponibile oricând, fără mediator, fără termene, fără obligații.

De ce la Centrul Parohial si nu in alta parte?

  • Știu că locul în care este acum Mica Bibliotecă este o piedică pentru unii, motivele pentru care ea se afla acolo țin în principal de logistică: Biblioteca mare este la doi pași de Mica Bibliotecă, ne este ușor să schimbăm cărțile și să ținem rafturile mereu cu titluri noi, este un loc adăpostit și deschis mereu. Părintele Dragoș a fost mereu foarte generos cu resursele Centrului, primitor cu oaspeții săi și deschis ideilor noastre. Mica Bibliotecă este un exemplu al acestora, meditațiile graruite un altul, atelierele de Mărțișor, pictat oua de Paște altele, evenimentul de duminica aceasta altul. Atunci când iei o carte de pe raftul Micii Biblioteci nu e nimeni acolo să te întrebe nimic, să îți impună nimic.

Aveți în plan extinderea proiectului în toată comuna?

  • Avem în plan o filială noua a Micii Biblioteci, raftul deja ne așteaptă însă mereu suntem în luptă cu timpul. Eu și Alexandra avem foarte multe planuri și proiecte, însă niciodată suficient timp pentru tot. Suntem în primul rând mame, iar voluntariatul la Mica biblioteca este o manifestare a iubirii noastre pentru cuvântul scris. Am încercat să acoperim cât mai multe domenii de lectură, spunem noi că alegem mereu câte ceva pentru toată lumea.
  • Avem mereu lecturi obligatorii din programa școlară, din programa pentru Bacalaureat, avem carți de căpătâi ale literaturii universale, lecturi mai ușoare pentru duminici relaxate și titluri mai bombastice pentru cei care vor să aibă polemici filosofice. Selecția pe care noi o facem este una orientativă, se pot solicita cărți și bineînțeles se poate vizita Biblioteca mare pentru alte titluri.                                                       
  • De ziua copilului am organizat un concurs de lectura pentru copii, o primă ediție am zis noi cu sperantă. Au fost 7 participanți și juriul a decis premierea tuturor, pentru că atâta drag de carte era pus în fiecare rezumat că nu se putea departaja între ele.

Va gasim si online?

  • Avem o pagină de Facebook, unde anunțăm cititorii când schimbăm cărțile și ce titluri îi așteaptă. Mesajul nostru este unul simplu: cărțile trăiesc numai în mâinile cititorilor așa că trebuie împărțite!