6 iulie: Ziua internațională a sărutului

Ziua Internaţională a Sărutului este sărbătorită în fiecare an la 6 iulie, iar cu această ocazie aflăm că explică sărutul este benefic pentru sănătatea fizică şi psihică.

O primă calitate a sărutului este că are efecte benefice asupra sănătăţii bucale. Săruturile umede intră în această categorie. În timpul sărutului producem salivă care are efectul de a curăţa o parte dintre bacteriile de pe dinţi. Conform stomatologului american Mathew Messina, această salivă contribuie la distrugerea plăcii dentare bacteriene.

Saliva este un lubrifiant natural care alunecă sub placa bacteriană şi o elimină„, confirmă şi stomatologul Jeff Golub-Evans. Poate însă că ar fi mai bine să nu ne gândim la efectele salivei atunci când sărutăm.

Pe lângă efectul antibacterian legat de stimularea secreţiei de salivă, sărutul permite şi arderea caloriilor. Persoanele care doresc să slăbească ar trebui, să sărute des şi îndelung. În timpul unui sărut organismul pierde între 2 şi 6 calorii pe minut, în condiţiile în care un sărut activează 30 de muşchi ai feţei.

În unele țări sau culturi sărutul este doar o formă de salut între persoanele apropiate sau mai puțin apropiate. Tipurile de săruturi ca formă de salut sunt:

  • sărutul pe obraz, practică comună în America Latină și Europa;
  • sărutul pe ambii obraji, des folosită în Argentina, Brazilia, Spania, Franța, Portugalia;
  • sărutarea mâinii, un gest al aristocrației, al caselor regale, al misiunilor diplomatice, al clerului, de curtoazie, galanterie (în decădere, folosit mai ales în mediul rural) și ca salutare a persoanelor bătrâne sau cu diferite forme de handicap;
  • sărutarea pe gură, în unele comunități din Rusia, bărbații se salută dându-și un sărut pe buze.