Ce se va intampla dupa Brexit?

Deşi nu mai este multă vreme de momentul Brexit, o serie de chestiuni extrem de importante sunt încă neclare, printre care situaţia cetăţenilor UE din Marea Britanie după ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Dacă viitoarea frontieră a Uniunii Europene va fi trasată prin insula irlandeză – idee pe care Bruxelles-ul o respinge categoric în interesul Irlandei, ca stat membru al UE – sau între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit – ceea ce pentru Londra e de neconceput – reprezintă una din principalele întrebări la care nici până astăzi nu s-a găsit un răspuns.

O altă chestiune legată de Brexit este viitorul cetăţenilor UE care trăiesc şi lucrează de multă vreme pe teritoriul Marii Britanii, între care şi foarte mulţi români. Mai precis e vorba de dreptul la libera circulaţie de care aceşti oameni beneficiau în calitate de cetăţeni UE, într-un stat membru al UE.

Noul şef al guvernului de la Londra, Boris Johnson, refuză un acord cu Uniunea Europeană şi propune negocieri post-Brexit – propunere pe care o resping categoric toate celelalte 27 de state ale Uniunii. Johnson face presiuni şi recurge la şantaj.

El a semnalizat deja că nici nu se gândeşte să îndeplinească obligaţiile financiare ale Londrei faţă de UE, în cazul în care comunitatea europeană nu răspunde cererilor sale. În plus, e de aşteptat ca de la finele lunii octombrie, cetăţenii UE să întâmpine dificultăţi la frontiera cu Marea Britanie.

Executivul britanic a anunţat că în cazul ajungerii la un Brexit fără acord, la 31 octombrie, cetăţenii UE, proaspăt veniţi în Marea Britanie, nu vor mai dispune de dreptul la libera circulaţie. Măsura nu îi va afecta, însă, pe cetăţenii UE care trăiesc deja în Marea Britanie.

Mulţi se tem totuşi că va fi greu de stabilit foarte clar cine intră în prima şi cine în a doua categorie. O purtătoare de cuvânt de la Londra a precizat că o astfel de reglementare s-ar afla în prezent în lucru: „Vom introduce legi mult mai severe în cazul noilor sosiţi, în vederea combaterii criminalităţii”.

Citeste articolul integral pe: G4Media