Citat de Martin Luther King Jr.

Martin Luther King, Jr. a fost unul dintre liderii pivot ai mișcării drepturilor civile americane. A devenit activist pentru drepturile civile la începutul carierei sale. El a condus boicotul Montgomery Bus (1955–1956) și a ajutat la crearea Conferinței de Conducere a Creștinilor de Sud (1957), funcționând ca primul președinte. Eforturile sale au dus la marșul din 1963 la Washington, unde King și-a susținut discursul „Am un vis”.

Aici a ridicat conștiința publică a mișcării drepturilor civile și s-a stabilit ca unul dintre cei mai mari oratori din istoria S.U.A. În 1964, King a devenit cea mai tânără persoană care a primit Premiul Nobel pentru pace pentru eforturile sale de a pune capăt segregării și discriminării rasiale prin nesupunere civilă și alte mijloace non-violente.

A fost asasinat pe 4 aprilie 1968, în Memphis, Tennessee. I s-a acordat postum Medalia Prezidențială a Libertății de către președintele Jimmy Carter în 1977. Ziua Martin Luther King Jr. a fost stabilită ca sărbătoare națională în Statele Unite în 1986. În 2004, lui King i-a fost acordat postum cu Medalia de aur a Congresului.

Întunericul nu poate alunga întunericul: doar lumina poate face asta.
Ura nu poate alunga ura: doar iubirea poate face asta.

  • Martin Luther King Jr. – Un testament al speranței: Scrierile și discursurile esențiale